Lymfoedeem behandeling

Complete zorg, nazorg én een luisterend oor

Oedeemtherapie Almere

Lymfoedeem behandeling

Een slechte vochtafvoer, operaties en (chemo)behandelingen die u moet ondergaan als gevolg van tumoren en uitzaaiingen, kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen zoals ophoping van lymfevocht en littekens. Dit veroorzaakt een zwaar en moe gevoel, pijn en kleding past niet. De beweging kan beperkt zijn en het is vaak ongewenst zichtbaar.
Wij helpen u met diverse soorten lymfoedeem behandeling, littekenmassage, wondverzorging tot aan de compressiekousen toe. Alles onder 1 dak en vertrouwd met vaste huidtherapeuten.

Onderaan deze pagina lichten we de mogelijke lymfoedeem behandelingen toe. 

Wat is lymfoedeem?

De circulatie van het menselijk lichaam bestaat uit een systeem van slagaderen, aderen en lymfevaten.
Bij lymfoedeem is er een verstoring in het lymfestelsel waardoor het afvoeren van eiwitrijk vocht (lymfe) wordt beperkt. Tussen de weefsels ontstaat er dan een ophoping van vocht (oedeem).
Lymfoedeem kan aangeboren zijn of ontstaan na een operatie, ongeluk of medische behandeling. zoals bestraling.

"Lymfoedeem kan aangeboren zijn of ontstaan na een operatie, ongeluk of medische behandeling. zoals bestraling."

Lymfoedeem behandeling

Met manuele lymfedrainage masseren we het vocht naar delen van het lichaam waar het beter afgevoerd kan worden. We stimuleren zo het lymfesysteem om harder te werken. Zelfs nieuwe lymfevatengroei wordt bevorderd.
Door de massage wordt ook de rekprikkel (de lymfvasomotoriek) van de lymfevaten gestimuleerd. Met andere woorden de lymfevaten zijn in staat om zich samen te trekken en hierdoor verplaatst het vocht zich.
Ook verharde plekken (fibrose) kunnen ‘los’ gemasseerd worden. Fibroseplekken ontstaan als een lymfoedeem langere tijd aanwezig is waardoor het weefsel gaat verharden. Fibroseweefsel kan zich omzetten naar blijvende volumevermeerdering. Dit kunnen we met goede therapie voorkomen.

Aanvullend kan de lymfeoedeem behandeling bestaan uit o.a. zwachtelen, lymfetapen. We hebben veel soorten compressiehulpmiddelen. Een speciaal aangemeten therapeutisch elastische kous (TEK) wordt aangemeten zodra het oedeem stabiel is. 
Wij meten altijd zelf de steunkousen aan om goede controle te behouden over het resultaat en u hoeft niet naar een andere zorgverlener hiervoor. We zijn SEMH-erkend leverancier en hiervoor gecontracteerd door alle zorgverzekeraars.

Manuele lymfedrainage

Een massagetechniek waarbij de lymfevaten geprikkeld worden om harder te werken. Ook stimuleren we hiermee de lymfevaten om omleidingen te maken.

Fascietechniek

Door lymfoedeem kunt u bewegingsbelemmering krijgen. Dat is nadelig voor de afvoer van oedeem. Dat kunnen we verbeteren met fascietechniek. Deze techniek bestaat uit een massage waarbij men de “glij-laag” tussen de huid en de onderliggende structuren mobiliseert en zo probeert ruimte te creëren tussen deze lagen. U kunt dan beter bewegen.

Compressietherapie (zwachtelen)

Hierbij wordt het aangedane lichaamsdeel ingezwachteld. De constante druk zorgt ervoor dat de ophoping van vocht minder wordt en dat het lymfevocht wordt afgevoerd.

Elastische steunkousen

Als het (lymf)oedeem voldoende is afgenomen kan het nodig zijn een therapeutisch elastische kous te dragen. Deze zorgt ervoor dat het vocht ook weg blijft. Er zijn tegenwoordig hele mooie dunne kousen in diverse kleuren.
Bij borstoedeem helpt het dragen van een drukhemdje goed.
U hoeft voor deze vorm van oedeembehandeling niet naar een andere zorgverlener. Wij helpen u met het aanmeten van deze kousen.

Lymfapress oedeembehandeling

Oedeembehandeling kan ook met lymfapress. Dit is een hulpmiddel waarbij met luchtdruk het vocht wordt verplaatst. Deze methode is niet voor iedereen geschikt. Uw therapeut zal dit tijdens het behandelplan met u bespreken.

Lymfetape

Lymfetape is een aanvullende behandelmethode. Door het plakken van speciale tape stimuleren we de afvoer van lymfevocht.

Deep oscillation

Met trillingen brengen we het vastzittende harde fibroseweefsel in beweging

Bewegen

Het gebruik van uw spieren zorgt ook voor een verbetering van de lymfeafvoer. Zorg dus voor voldoende beweging en afwisseling. Bespreek met uw therapeut wat voor u goed zou zijn om de balans te vinden tussen gezonde beweging zonder overbelasting te veroorzaken.

Wondverzorging

We begeleiden goede genezing van gecompliceerde wonden.

Littekenmassage en therapie

Met littekenmassage en siliconentherapie behandelen we uw littekens, zodat ze minder trekken en uw bewegingsvrijheid verbetert.

Laserbehandelingen littekens en tatoeage plekken

Als u voldoende hersteld bent en graag iets aan uw (ontsierende) littekens wilt doen, kunnen we met laserbehandelingen hele mooie resultaten bereiken. Ook IPL behandelingen zijn mogelijk.

Zelfmanagement

Wij geven u oefeningen en adviezen zodat u zelf thuis zoveel mogelijk uw lymfoedeem kunt verminderen. Dit scheelt behandelingen en geeft u meer vrijheid.

Daarom Huidtherapie Prisma